DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen vervolging in in de zaak rond het asbestschip de Otapan. Dat maakte het functioneel parket van het OM dinsdag bekend.

Het met asbest vervuilde schip, dat sinds 1999 in de haven van Amsterdam lag, vertrok op 28 juli 2006 met toestemming van SenterNovem - een organisatie van het toenmalige ministerie van VROM - naar Turkije om daar ontmanteld te worden.

Het land liet het schip niet toe vanwege de grote hoeveelheid asbest aan boord. Uiteindelijk vertrok het in mei 2008 na een grondige schoonmaak uit Nederland.

Rond de zaak ontstond veel ophef. De sanering van het schip heeft de Nederlandse staat meer dan 5 miljoen euro gekost.

Afstemming

Vanuit SenterNovem is actief invloed uitgeoefend op het onjuist invullen van informatie over het schip en over het dossier Otapan vond afstemming plaats met de VROM-inspectie en het ministerie van VROM, stelt het OM.

Individuele ambtenaren is dit volgens het OM niet aan te rekenen en de Staat kan vanwege immuniteit niet worden vervolgd.

Ernstig

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur & Milieu) noemt de bevindingen ''buitengewoon ernstig''. Hij gaat een gezaghebbende externe partij vragen onderzoek te doen naar het gedrag en handelen van ambtenaren, zo liet hij dinsdag weten.

Volgens Atsma is ''de integriteit van ambtenaren in het geding, daar waar die integriteit boven alle twijfel verheven dient te zijn''. Het onderzoek moet volgens de bewindsman de vraag beantwoorden of maatregelen nodig zijn om herhaling hiervan te voorkomen.