RIJSWIJK - De Nederlander Jasper Schuringa, die bij de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig van Amsterdam naar Detroit de vermoedelijke terrorist overmeesterde, is bereid te getuigen in het proces tegen de verdachte.

Dat zei hij dinsdag. Vooralsnog heeft hij echter geen rol in het proces.

Schuringa (34) laat weten dat hij - indien nodig - van Nederland naar de Verenigde Staten kan afreizen. Eerder sprak hij in verband met het proces al met mensen van de federale rechtbank en de opsporingsdienst FBI, die hem in ons land bezochten.

''Vooralsnog heb ik geen rol in het proces, maar dat is ook afhankelijk van hoe het proces verder verloopt'', aldus Schuringa.

Onderbroek

De verdachte, Umar Farouk Abdulmutallab, probeerde op eerste kerstdag 2009 explosieven in zijn onderbroek te ontsteken, kort voor de landing in Detroit. Het leidde tot een klein brandje. Schuringa kon de man daarna overmeesteren.

Het proces begint dinsdag met het samenstellen van een jury. Pas later volgt de inhoudelijke behandeling. De verdachte hangt een levenslange celstraf boven het hoofd als hij wordt veroordeeld.

Islam

De verdachte, die bekend staat als de 'onderbroekenterrorist', heeft zijn advocaat ontslagen en wil zichzelf verdedigen. Zijn openingspleidooi is gepland voor 11 oktober.

Hij heeft de rechter vorige maand nog vergeefs gevraagd om vrijlating omdat ''moslims alleen geoordeeld en geregeerd mogen worden door de regels van de islam''.