RIJSWIJK - Frontorganisaties van de Tamil Tijgers - de afscheidingsbeweging op Sri Lanka die op de Europese terreurlijst staat - sturen in Nederland zeker 21 scholen aan.

Kinderen krijgen daar in het weekeinde les in Tamiltaal, -dans en -toneel. Dat blijkt uit een rapportage van de Nationale Recherche, die eerder dit jaar aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten is gestuurd.

De scholen staan onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda, Eindhoven, Arnhem en Leeuwarden.

Volgens politie en justitie wordt op de scholen lesmateriaal gebruikt waarin de heldhaftigheid van de Tamils, een bevolkingsgroep in onder meer Sri Lanka, wordt geprezen. Ook wordt de gewapende strijd van de Tamil Tijgers beschreven en wordt uitgelegd hoe humaan de Tamils waren en zijn op het slagveld.

Ook in andere landen zou dergelijk onderwijs worden verzorgd. Overigens zijn er ook Tamil-privéscholen, die niet aan de Tamil Tijgers zijn gerelateerd.

Strafzaak

De rechtbank in Den Haag behandelt momenteel de strafzaak tegen vijf mannen die ervan worden verdacht dat zij geld inzamelden voor de Tamil Tijgers in Sri Lanka.

Justitie eiste tegen hen vorige week tot 16 jaar cel, onder meer omdat zij lid zijn van en leiding hebben gegeven aan een criminele, terroristische organisatie.

Terreurlijst

De Europese Unie plaatste de Tamil Tijgers, voluit de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), in 2006 op de terreurlijst. In 2009 eindigde officieel de strijd met de verovering door het leger van het laatste bolwerk van de Tijgers.

Victor Koppe, advocaat van een van de verdachten, vindt de tijgers juist vrijheidsstrijders.

Waarschuwing

De waarschuwing van de Nationale Recherche aan de gemeenten was bedoeld om bewustwording te bewerkstelligen. In het rapport staat onder meer dat ''de (jonge) kinderen tekeningen krijgen met daarop afbeeldingen over de strijd''.

De politie noemt vliegtuigen die een bombardement uitvoeren, schepen die zinken, neergeschoten mensen, dode mensen die in een vrachtwagen liggen en huizen die in brand staan.

De LTTE zou in ons land dezelfde propaganda hebben verspreid als op Sri Lanka, zo stelde het OM vorige week tijdens de rechtszaak.

Jongeren wordt verteld dat hun toekomst niet in Nederland maar op het eiland ligt. De officier van justitie sprak van een onthutsend beeld.