SASSENHEIM - Negen jongeren uit de gesloten jeugdinrichting Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim zijn maandagavond in opstand gekomen.

Ze verschansten in het kantoor van de inrichting, maar gaven zich uiteindelijk over.

De politie ging er lange tijd vanuit dat de jongeren een ontsnappingspoging hadden ondernomen. Directeur Roel de Bruijn liet echter weten dat het om een ''spontane groepsopstand’’ ging.

Ook werd er eerder op de avond gemeld dat er brand was in Teylingereind, maar ook dat was onjuist. De jongeren hadden opzettelijk een brandalarm af laten gaan. Nadat het alarm afging, wisten de jongeren uit hun cellen te komen.

Personeel

Bij de opstand raakte niemand gewond. Het personeel, tegen wie geen geweld werd gebruikt, trok zich terug toen de jongeren in opstand kwamen. Uiteindelijk hebben de jongeren, na een gesprek met onderhandelaars, zich overgegeven.

In eerste instantie gaven twee jongeren zich over, kort daarna nog twee. Iets na middernacht gaven ook de laatste vijf zich over. Wat zij precies wilden bereiken, is niet duidelijk.

Anderen

De jongeren die aan de opstand hebben meegedaan zijn tussen de 15 en 21 jaar. Andere jongeren in de inrichting zaten gedurende de opstand wel op de plek waar zij hoorden te zijn.

In totaal verblijven er 92 jongens en mannen in de leeftijd van 12 tot 24 jaar in de particuliere gesloten jeugdinrichting.

Volgens De Bruijn had hij geen signalen gekregen dat er iets broeide binnen de groep.

Opstand jeugdinrichting Sassenheim