AMSTERDAM - Elf rechters hebben de afgelopen tien jaar na misdragingen zelf ontslag genomen of zijn met vervroegd pensioen gegaan. 

Een keer werd een rechter de laan uitgestuurd en acht keer kregen rechters een schriftelijke waarschuwing opgelegd.

Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag na berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Het is voor het eerst dat de Raad voor de Rechtspraak dergelijke cijfers vrijgeeft. Voortaan worden disciplinaire maatregelen meegenomen in een jaarverslag. "Kennelijk is er behoefte aan dat hierover verantwoording wordt afgelegd", zegt de woordvoerder.

Ongewenste intimiteiten

De misdragingen van rechters variëren van ongewenste intimiteiten tot onprofessioneel handelen en autorijden met te veel alcohol. Wanneer die incidenten plaatsvonden en wat er precies aan de hand was, wilden de gerechten uit privacyoverwegingen niet bekendmaken.

De rechter die de wacht kreeg aangezegd, had een ernstig alcoholprobleem en zorgde veertien jaar lang voor veel problemen. Uit de cijfers blijkt verder dat vier rechters een vergoeding meekregen. In een geval ging het om 140 duizend euro en in een ander om 75 duizend. Dit laatste bedrag kreeg een rechter mee die lopende een zaak met twee advocaten belde.

Openbaarheid

Nederland telt in totaal 2500 rechters. De Raad voor de Rechtspraak stelt dat uit de cijfers blijkt dat rechters niet vaak moeten worden aangesproken op hun gedrag. De woordvoerder vermoedt dat dit deels komt omdat rechters hun werk veelal in de openbaarheid verrichten. Zo kunnen rechtszaken vaak worden bijgewoond.

Daarnaast is de selectieprocedure heel scherp, aldus de zegsman. "Het is moeilijk om toegelaten te worden tot de rechterlijke macht.

Wel pleit de Raad voor de Rechtspraak voor meer mogelijkheden om rechters die zich misdragen aan te pakken. Het gat tussen de bestaande maatregelen, een schriftelijke waarschuwing en ontslag, is nu nog te groot.