DEN HAAG - De rechters die in Den Haag de zaak rond vijf vermeende Nederlandse Tamil Tijgers behandelen, worden niet van de zaak afgehaald.

De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag wees maandag een verzoek daartoe van advocaat Victor Koppe af. De zaak gaat dinsdag gewoon verder.

Dat heeft Koppe gemeld. Koppe en twee collega's waren vrijdagochtend aan hun pleidooi van bijna 200 pagina's begonnen en kregen het niet af voor 17.00 uur.

De rechters weigerden een half uur langer door te gaan zodat hij zijn pleidooi kon afronden. Daarop diende Koppe zijn wrakingsverzoek in.

Kinderachtig

De raadsman toonde zich tevreden met het besluit. ''De wrakingskamer noemde de opstelling van de rechters rigide en zelfs bijna kinderachtig. We krijgen nu alle gelegenheid om het pleidooi af te maken.''

Justitie verdenkt de vijf mannen van deelname aan een criminele, terroristische organisatie en eiste tegen hen tot 16 jaar celstraf. Ze zouden in Nederland geld hebben ingezameld, onder meer door mensen af te persen.

Vrijheidsstrijders

De Tamil Tijgers staan te boek als terroristische organisatie. Koppe vindt dat het eigenlijk vrijheidsstrijders zijn, net als de Libiërs die in opstand kwamen tegen kolonel Muammar Kaddafi en de Syriërs wier protesten bloedig worden neergeslagen.