AMSTERDAM - Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, blijkt vijf jaar geleden bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een verklaring te hebben afgelegd over Willem Holleeder.

Deze verklaring is tot dusver onbekend en geheim gebleven. Zelfs de officieren van justitie die het Passageproces doen, waren niet op de hoogte van het bestaan ervan, zo bleek maandag tijdens een zitting in de bunker in Amsterdam-Osdorp.

La S. kwam maandag tijdens de behandeling van de zaak tegen een van de hoofdverdachten, Dino Soerel, met het bestaan van de verklaring op de proppen.

Hij zei destijds met CIE-officier van justitie Sander de Haas te zijn overeengekomen dat de verklaring, die op band is opgenomen, in de kluis zou worden gehouden totdat hij, La S., zou beslissen dat hij naar buiten mocht worden gebracht. De Haas had de verklaring al veel eerder in het proces willen inbrengen, aldus de kroongetuige.

Kluis

La S. wilde dat de verklaring tot nader order in de kluis bleef, omdat hij eerst wilde zien hoe het liquidatieproces zich zou ontwikkelen. Nu acht hij de tijd rijp om een en ander op tafel te leggen.

Holleeder is geen verdachte in het Passageproces, al heeft het Openbaar Ministerie (OM) zijn naam wel opgenomen in de omschrijving van de criminele organisatie op de aanklacht tegen de diverse verdachten. Hij zit momenteel in de laatste fase van zijn straf die hem is opgelegd voor het afpersen van een aantal zakenlieden.

Schrift

Maandag heeft het OM direct na de onthulling van La S. overlegd met De Haas. Overeengekomen is dat de verklaring van de kroongetuige over Holleeder binnen enkele dagen op schrift beschikbaar zal komen en onderdeel zal worden van het immense Passagedossier.

Vorige week vrijdag maakte kroongetuige La S. voor het eerst gewag van Holleeders rol bij de liquidatie van Thomas van der Bijl. Op die summiere verklaring kwam La S. maandag terug, in die zin dat het niet om Van der Bijl maar om Kees Houtman ging. Houtman werd op 2 november 2005 doodgeschoten, Van der Bijl op 20 april 2006.

Rechter

De nieuwe verklaring van La S. zal er niet toe leiden dat Holleeder binnen het lopende Passageproces voor de rechter zal brengen. Maar zij zal mogelijk wel leiden tot vervolgonderzoek van politie en justitie naar Holleeders rol bij meerdere liquidaties in de onderwereld, aldus de Amsterdamse persofficier van justitie Alexandra Oswald.