WOLVEGA - De man die zondag dood werd aangetroffen in de sloot bij het Friese Wolvega, blijkt een eerder overleden man te zijn die is opgegraven uit zijn graf en daarna in het water is gegooid.

Dat meldden Gerard van Klaveren, burgemeester van Weststellingwerf, politie en Openbaar Ministerie maandag.

De 52-jarige zoon van de dode man is aangehouden en inmiddels gedwongen opgenomen. De vader stierf begin dit jaar een natuurlijke dood en lag op de rooms-katholieke begraafplaats in Wolvega.

Zijn identiteit kon worden vastgesteld op basis van wasmerkjes in de kleding die hij droeg en een jas die langs de sloot werd gevonden. Op de labels stonden de naam van de man en het verzorgingstehuis waar hij tot zijn dood woonde.

Bizarre zaak

De man heeft volgens de politie niet lang in het water gelegen. Over het motief van de zoon is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat de zoon hem heeft opgegraven en in zijn auto naar de sloot heeft gebracht. Sporen van het lichaam zijn in de auto aangetroffen.

De politie spreekt van een ''bizarre zaak'' en een ''tragisch drama in de familiesfeer''.

Onderzoek

De zoon wordt nu door de GGZ onderzocht. ''We moeten eerst helder krijgen wat er precies is gebeurd. Het onderzoek is niet zozeer gericht op veroordeling, maar op hulpverlening'', aldus persofficier Henk Mous. Op grafschennis staat een celstraf van maximaal 2 jaar.

Burgemeester Van Klaveren heeft met de familie van de zoon en de overleden vader gesproken. De zoon staat sinds april bekend bij het gemeentelijk sociaal team, dat bestaat uit GGZ, woningbouwvereniging, gemeente en politie.

''Mensen die in de gaten worden gehouden, hebben al flink wat overlast veroorzaakt.'' Mogelijk komt er nog een bijeenkomst voor buurtbewoners. ''Het is een plattelandsgemeente waar velen elkaar kennen.''

Dode man blijkt opgegraven lijk