DEN BOSCH - De liberale parochiegemeenschap San Salvator in Den Bosch gaat definitief niet akkoord met de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts vanaf 1 november.

Het parochiebestuur heeft dat in een aangetekende brief aan bisschop Antoon Hurkmans laten weten nadat het bisdom niet inging op verzoeken om een gesprek.

De parochie kondigde maandag acties aan als de bisschop bij de benoeming van Mutsaerts blijft.

San Salvator zit sinds 2007 zonder vaste pastoor. Kerkdiensten worden sindsdien geleid door eigen voorgangers.

Voor de benoeming van Mutsaerts bestaat volgens San Salvator geen draagvlak. Toen Mutsaerts nog geen hulpbisschop was heeft hij zich uitgelaten over ‘bizarre toneelstukjes’ die iedere week in de Bossche San Salvatorkerk worden opgevoerd.

Ondergang

Hij kondigde in een open brief de ondergang van de kerk aan vanwege bijvoorbeeld een homohuwelijk dat in de kerk werd afgesloten. De kerk was volgens hem uitgeleverd aan heidenen. ''Er zal best een publiek voor zijn, maar Gods Zoon komen we er niet meer tegen’’, schreef hij destijds.

San Salvator zegt bovendien dat Mutsaerts het belang van de parochie niet optimaal kan verdedigen omdat hij ook hulpbisschop is. De parochie wil woensdag op een persconferentie uitleggen waar de weigering op is gefundeerd en welke acties zijn gepland.