AMSTERDAM - Bij politiebureaus in Amsterdam zijn zaterdag rond de 90 wapens ingeleverd. Dat meldde de politie zondag.

Bij de vangst zaten onder meer 39 vuurwapens, 15 luchtdrukwapens, tien nepvuurwapens, 15 steekwapens, drie alarmpistolen en een handgranaat. Ook zijn er 1060 stuks munitie en een granaathuls uit 1929 afgegeven.

Op zeven grote bureaus in Amsterdam konden mensen zaterdag hun wapens inleveren zonder dat zij er straf voor kregen. Wel moesten zij hun legitimatie laten zien.

Bij vuurwapens controleert de politie of deze is gebruikt bij een misdrijf. Als dat zo is, wordt de dader vervolgd.

Erfstukken

Tot het begin van de middag waren het vooral ouderen die erfstukken uit de Tweede Wereldoorlog kwamen brengen. Een 95-jarige dame leverde een vuurwapen in dat in het bezit was van haar vader, die tijdens de oorlog verzetsstrijder was.

Naarmate de dag vorderde, daalde de leeftijd van de bezoekers. Een vrouw kwam bijvoorbeeld zes vuurwapens en ongeveer 200 stuks munitie afgeven die van haar man waren geweest. Haar inmiddels overleden echtgenoot had de wapens tijdens een verhuizing meegenomen uit Zuid-Afrika.

Handgranaat

Voor het inleveren van de handgranaat is afgesproken dat het voorwerp wordt opgehaald bij de wapenbezitter thuis om het op een veilige manier te kunnen afvoeren.

De politie zegt tevreden te zijn met het resultaat. Het doel van de actie, gehouden in samenwerking met de gemeente Amsterdam en het Openbaar Ministerie, was om zoveel mogelijk wapens van straat te halen. Bij een landelijke wapeninleverdag in 2000 werden 3600 wapens van straat gehaald.