HEMMOOR - Duikers zoeken in een meer in het Noord-Duitse Hemmoor naar twee Nederlanders die sinds zaterdag worden vermist.

Zij maakten deel uit van een groep van zes Nederlanders die in groepjes van twee in de Kreidesee (krijtmeer) waren gedoken.

Onder water zijn er vermoedelijk problemen ontstaan. Twee Nederlanders kwamen normaal aan de oppervlakte en twee anderen moesten zich met een noodprocedure in veiligheid brengen.

De twee hebben inwendige verwondingen opgelopen. Het meer is 60 meter diep.

Populair

De Kreidesee, ongeveer 50 kilometer ten zuidoosten van Cuxhaven, is bij duikers populair, omdat er nog resten zijn van de cementindustrie, die krijt won in Hemmoor. Het betreft onder meer gebouwen en bruggen.

Bovendien liggen er wrakken van schepen, auto's en vliegtuigen op de bodem. Volgens de Noord-Duitse publieke omroep NDR zijn vorig jaar twee duikers in het meer omgekomen. De afgelopen tien jaar vonden tien duikers er de dood.

Zeer ervaren

Vijf van de zes duikers, onder wie een van de vermisten, zijn lid van Delta Duikteam Alkmaar. Dat bevestigde secretaris Rob Thorborg van de duikclub zondag.

Het vermiste lid had zich pas onlangs bij de club aangemeld. De andere vermiste duiker is geen lid van de Alkmaarse club. Beiden zijn volgens Thorborg zeer ervaren duikinstructeurs.

Ook de vier andere duikers, die al langer lid zijn van de vereniging, zijn volgens hem ervaren. ''Het zijn geen van allen bravoureduikers, maar mensen die uiterst serieus met hun sport en de gevaren daarvan omgingen'', aldus Thorborg.

Een van de twee duikers die met zich met een noodprocedure in veiligheid moesten brengen, moest een decompressietank in omdat hij te snel naar de oppervlakte was gezwommen, aldus Thorborg. De ander moest ter observatie in een ziekenhuis worden opgenomen.

De secretaris zei niet te weten hoe zij er nu aan toe zijn.