AMSTERDAM - Met koningin Beatrix als eregast vond zaterdagavond de 'grand opening' plaats van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Met haar privéjacht De Groene Draeck arriveerde de vorstin bij het museum, waar ze twee tentoonstellingen bezocht. Ook de andere 700 gasten arriveerden te water voor de officiële heropening.

De koningin, die overigens een schoen verloor op de treeplank en deze snel weer aanschoof, kreeg bij haar aankomst op de steiger een boeket aangeboden door de 11-jarige Lisa van Dam, de nieuwe 'kinderdirecteur' van het museum.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zou een toespraak houden, maar ontbrak vanwege de krakersdemonstratie elders in de stad.

Huzarenstukje

Zijn waarnemer wethouder Eric van der Burg sprak namens de burgemeester van ''een waar huzarenstukje'' omdat Het Scheepvaartmuseum als laatste van drie te renoveren Amsterdamse musea de deuren sloot en die als eerste weer opende.

Staatsecretaris Halbe Zijlstra van cultuur repte om die reden van ''een historisch unieke'' gebeurtenis. ''Dat mag je bijna zeggen als in Amsterdam een museum open gaat.''

Lichtshow

Een geluids- en lichtshow met muziek, dans én stromend water vormde het officiële openingsmoment.

''Dit is een zeemijlpaal'', zei museumdirecteur Willem Bijleveld. Na het vertrek van Beatrix werd het museum 'teruggegeven' aan het publiek. Buiten was vuurwerk en op de buitenmuur van het museum werd een 3D-projectie vertoond.

Renovatie

Het Scheepvaartmuseum sloot de deuren in 2007 voor een ingrijpende renovatie. Tijdens de opknapbeurt heeft de binnenplaats, Het Open Pleyn, een nieuwe glazen overkoepeling gekregen.

Ook is de presentatie grondig aangepakt. De collectie is nu in thema's onderverdeeld, met in totaal 11 tentoonstellingen over onder meer walvissen, de Gouden Eeuw en de moderne haven van Amsterdam.

Het museum opent op zondagochtend vanaf 09.00 uur zijn deuren voor het publiek en rekent jaarlijks op 300.000 bezoekers.

Heropening Scheepvaartmuseum