ZEIST - Het was zaterdag de warmste 1 oktober ooit. Althans, dat zegt weerinstituut Weeronline. De temperatuur in De Bilt liep volgens de meteorologen van het instituut op enig moment zelfs op tot 26 graden.

Het oude record (24,1 graden) stamt uit 1908.

Niet alleen in De Bilt was het zaterdag zomers warm, aldus een zegsman. De hoogste middagtemperatuur werd behaald in Westdorpe (Zeeland): 26,9 graden. Ook in Eindhoven werd het tegen de 27 graden.

De laatste keer dat het in de maand oktober zomers warm werd dateert van 3 oktober 1983 (26,5 graden).

Sinds de start van de metingen in 1901 werd het warmst in oktober in De Bilt op 10 oktober 1921 De thermometer gaf toen 26,7 graden als maximumtemperatuur aan.

Stranden

De hoge temperaturen trekken zaterdag een groot aantal strandliefhebbers naar de Nederlandse kust. De strandtenten zitten vol met mensen die op een van de laatste mooie dagen van het jaar het zomergevoel nog even willen vasthouden.

''Den Helder: vol. Zandvoort, Wassenaar, Scheveningen, Beverwijk, Egmond: druk, druk, druk’’, zo zei voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) zaterdag aan het eind van de middag.

Uitgelaten sfeer

Volgens Zonneveld is nog ongeveer de helft van 240 strandtenten langs de kust op deze 1 oktober open. De bezoekers geven volgens Zonneveld ''goed uit’’, en er heerst een ''uitgelaten sfeer.’’

Onlangs bleek uit een enquête van de vereniging onder de 240 aangeschreven strandtenten dat 70 procent van hen de zomer kwalificeert als matig tot slecht. ''Dit goede weekend maakt de slechte zomer niet goed, maar het helpt wel bij het wel of niet omvallen’’, aldus Zonneveld

Files

Zonaanbidders die via de A58 richting de Zeeuwse stranden wilden, kregen zaterdag te maken met lange files door de afsluiting dit weekeinde van de Vlaketunnel.

Volgens een woordvoerster van de ANWB stond er op een gegeven moment 18 kilometer file richting Zeeland. Rijkswaterstaat besloot een uur lang een rijbaan in de tunnel open te stellen om de file te laten oplossen.

Weinig problemen

Volgens de ANWB waren op andere wegen richting het strand weinig problemen.

Weggebruikers op de A2 richting Utrecht hadden de hele dag te maken met files door werk aan de weg bij Nieuwegein.

Bekijk de meest actuele weersinformatie

Warmste 1 oktober ooit