HELMOND - De Helmondse woonwijk Brouwhuis heeft zaterdag veel overlast moeten accepteren om een demonstratie van de extreem rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) veilig te laten verlopen.

Bewoners en winkeliers hoorden pas op vrijdagavond of zaterdagochtend dat de NVU op bezoek kwam en werden geconfronteerd met een afgesloten woonwijk en een enorme politiemacht.

De politie was met ongeveer 500 mensen uit heel Brabant en Limburg in Helmond. De ME wist een confrontatie tussen een paar honderd Helmondse jongeren en de 25 demonstranten te voorkomen.

Er werden negen tegendemonstranten aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, baldadigheid en verboden wapenbezit.

Ingekort

Een politieagent en een verkeersregelaar raakten gewond De protesttocht werd wegens het dreigende geweld ingekort.

De NVU arriveerde rond een uur op station Brouwhuis dat voor vertrekkende passagiers onbereikbaar was gemaakt. Alleen wijkbewoners, politie en pers mochten de buurt nog in.

De NVU kondigde de komst naar Helmond begin september aan. Volgens burgemeester Fons Jacobs is zorgvuldig overwogen waar de demonstratie kon plaatsvinden en is bij het bepalen van de route rekening gehouden met kritiek van winkels.

Route

''We hebben de route laat bekendgemaakt om te voorkomen dat tegenstanders de gelegenheid kregen dingen te doen die we niet wilden. De veiligheid heeft voorop gestaan en gebleken is dat dat een goede zet was.''

De NVU was in Helmond om te demonstreren vanwege problemen die de stad zou hebben met 'allochtone criminelen'.

Sinds dagblad De Pers oorlogsverslaggever Arnold Karskens in de zomer voor een reportage naar Helmond stuurde, staat de Brabantse plaats in de belangstelling van de landelijke politiek. Eerder bezochten Tweede Kamerleden van de PvdA en PVV Helmond.

Demonstratie NVU Helmond