UTRECHT - Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, dat in kanker is gespecialiseerd, en het kankercentrum van het UMC Utrecht gaan vergaand samenwerken.

Ze tekenen daartoe maandag een intentieverklaring. Woordvoersters van beide instellingen bevestigden zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Beide ziekenhuizen worden eigenaar van het huidige ziekenhuis in Amsterdam en van een nog te bouwen centrum op het terrein van het academisch ziekenhuis in Utrecht.

De zegsvrouwen willen nog niet van een fusie spreken.

Specialisme

De samenwerking sluit aan bij de gedachte van het ministerie van VWS dat zorg zich moet concentreren. Hoe meer operaties in een bepaald specialisme, hoe meer vaardigheid.

Het is de bedoeling dat in beide kankercentra alle diagnoses en behandelingen op het gebied van kanker worden uitgevoerd. ''De combinatie wil een groot centrum worden voor veelvoorkomende kankers als borstkanker. Daarnaast willen we excelleren waar het de behandeling van zeldzame kankervormen betreft.''

Geen ontslagen

De personele gevolgen worden komend jaar uitgewerkt. Er is een groeiambitie, dus ontslagen zijn niet aan de orde.

De woordvoerster van het Antoni van Leeuwenhoek zegt dat alle kankerpatiënten met meer ingewikkelde aandoeningen in een kankercentrum terecht moeten kunnen in plaats van een algemeen ziekenhuis. ''En daar past dit in.'' De Amsterdamse instelling werkt ook al samen met ziekenhuizen in Hoofddorp en Lelystad.