HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag twee Amsterdammers en een Utrechter gevangenisstraffen opgelegd tot 15 jaar voor de liquidatiepoging op een 28-jarige Amsterdammer.

De rechtbank vindt dat is bewezen dat de drie op kerstavond 2010 in Castricum het slachtoffer hebben geprobeerd om te brengen door op hem te schieten en hem in zijn auto in brand te steken.

De Amsterdammer overleefde de aanslag door uit de auto te kruipen en zijn lichaam in de sneeuw te doven. De hoogste straf kreeg de 31-jarige Rachid A. uit Utrecht, die het slachtoffer viermaal heeft beschoten.

Deze verdachte had ruzie met het slachtoffer over een groot geldbedrag, vermoedelijk verdiend met criminele activiteiten. De 35-jarige Nessim L. uit Amsterdam kreeg 12 jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank heeft hij de schutter aangespoord het slachtoffer dood te schieten.

Gewelddadig

De 26-jarige Kadir Ç. uit Amsterdam werd veroordeeld tot 10 jaar cel. Volgens de rechtbank is aangetoond dat hij het slachtoffer en zijn auto met benzine overgoot en in brand stak. De rechtbank noemde de moordpoging zeer gewelddadig en vond het een wonder dat het slachtoffer die heeft overleefd.