AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist ruim 4 jaar en tbs met dwangverpleging tegen de man die onder meer verdacht wordt van een serie gewelddadige verkrachting, gijzeling en poging tot doodslag in Amsterdam in 1996.

De verdachte, de 33-jarige in Suriname geboren Amsterdammer Rufus S., was donderdag op de zitting aanwezig in de rechtbank in Amsterdam. Ook enkele slachtoffers van het seksueel geweld, in totaal acht vrouwen, waren present.

Het OM had een veel hogere straf willen eisen, maar omdat de verdachte al diverse celstraffen heeft uitgezeten van in totaal bijna 16 jaar, was ruim 4 jaar het maximaal haalbare. S. zat onder meer vast voor overvallen, afpersing en inbraak.

"Omdat de verkrachtingen hebben plaatsgevonden vóór de andere strafbare feiten waarvoor S. wel al is veroordeeld, is het juridisch niet mogelijk om hem meer dan 4 jaar te laten zitten voor de feiten uit 1996 die nu pas aan het licht komen", legt een woordvoerder van het OM uit.

S. werd pas eind 2009 gearresteerd, na een DNA-match met spermasporen op enkele slachtoffers. Hij was toen aangehouden voor een andere zaak.

De maximale celstraf voor alle misdaden die S. heeft gepleegd is 20 jaar. Omdat hij daarvan al vijftien jaar en negen maanden heeft gezeten, is vier jaar extra voor de pas later ontdekte verkrachtigen het maximaal haalbare.

Delicten

De zedendelicten vonden plaats in de periode maart tot en met augustus 1996. S. woonde toen bij zijn moeder in Amsterdam-Oost, in de buurt waar de meeste zaken plaatshadden.

De serie verkrachtingen stopte abrupt. Drie dagen na het laatste incident werd S. opgepakt voor een overval en veroordeeld tot 2 jaar celstraf.

Volgens het OM zijn er grote overeenkomsten in de zaken. De dader viel de vrouwen vooral 's nachts aan in Amsterdam-Oost, sleepte ze mee naar een afgelegen plek, bedreigde ze met een wapen en beroofde ze daarna.

Mentale toestand

Volgens het OM was S. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de delicten. Maar volgens zijn advocate zijn er te weinig onderzoeksgegevens over de mentale toestand van S. in 1996 om dat te kunnen ondersteunen. Zij pleit er dan ook voor geen tbs op te leggen.

Ook vroeg de advocate vrijspraak voor twee zedendelicten waar S. volgens haar niet de dader is en voor poging tot doodslag. In verkrachtingszaken waar sperma van de verdachte is aangetroffen, voerde zij inhoudelijk geen verweer.

S. ontkent schuld en maakt gebruik van zijn zwijgrecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.