BEEGDEN - Clemens Meerts begint vrijdag een nieuw proefproces tegen de leges voor de identiteitskaart op basis van de nieuwe wet van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken).

De Hoge Raad bepaalde dat gemeenten voor de verstrekking van de ID-kaart geen leges mochten heffen omdat de identificatieplicht voor de meeste mensen de enige reden is om de kaart aan te vragen.

Donner kwam razendsnel met een wetswijziging, waardoor mensen met terugwerkende kracht tot 22 september toch moeten betalen.

De Tweede Kamer stemde donderdag in met de wijziging. De Eerste Kamer moet nog een oordeel uitspreken.

Juridisch moeilijk

Meerts spande ook het eerste proces aan. Volgens hem ligt ook de terugwerkende kracht van de nieuwe wet juridisch moeilijk. De eerste keer richtte hij zich tot de gemeente Leudal, nu is Roermond ''de gelukkige", zoals hij het zelf noemt.

De gemeente Maasgouw krijgt ook een dagvaarding. De eisers vorderen in een civiele procedure de leges terug die zijn betaald voor het arrest van de Hoge Raad, terwijl de aanvragers destijds geen bezwaar hadden gemaakt tegen de betaling.

Maasgouw heeft een eerder verzoek afgewezen. Als de eisers gelijk krijgen, is de verwachting dat alle leges van de afgelopen vijf jaar moeten worden terugbetaald.