EDE – De gemeente Ede gaat de bestuurscultuur bij de zwarte basisschool Zuiderpoort onderzoeken. Volgens de wethouder is de problematiek dat de school geen gemengde samenstelling heeft ‘heel erg groot’.

Dat zei verantwoordelijk wethouder Evert van Milligen (VVD) donderdagavond tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering.

Hij reageerde daarmee op de commotie rond de basisschool, die ontstond toen het bestuur voorstelde om allochtone leerlingen te weigeren.

Onderzoek

De PvdA stuurde een open brief aan het bestuur en besloot na een gesprek een motie voor te bereiden om bestuursvoorzitter Han Plas vier maanden te schorsen. Hierop besloot de voorzitter de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Een tweede onderdeel van de motie was het houden van een onderzoek naar de bestuurscultuur bij de school. Dat komt er nu, al gaf de wethouder wel aan dat het handelen van de sociaaldemocraten voorbarig is.

Toch erkende hij dat het nieuwe beleid wel een oorzaak was. “Ik heb begrip voor beide kanten, maar discrimineren mag natuurlijk niet”, stelt hij dan ook.

Opgelucht

Aanwezig personeel van de school reageert opgelucht op het vertrek van de bestuursvoorzitter. Er zou al langer spanning zijn en het nieuwe beleid zou niet goed vallen.

“Op onze school komen nu bijna geen witte kinderen dus als je de zwarte weigert, wat houd je dan over?”, stelt een persoon dan ook. Het onderzoek moet voor hen een begin worden om vooral de problemen van de school op te lossen.