DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen vindt het ''volstrekt onacceptabel’’ dat de Haagse fractie van de PVV ''de oprechtheid van de Haagse politie in twijfel heeft getrokken’’.

Dat stelde hij donderdagavond tijdens een debat over een homostel dat zou zijn weggepest uit de wijk Laakkwartier.

De PVV had het aftreden van Van Aartsen geëist omdat hij het adres van het weggepeste stel in een nota naar de pers zou hebben gelekt.

De burgemeester drong er bij de PVV op aan ''de zeer zware beschuldigingen terug te nemen’’ die raadslid Paul ter Linden in deze kwestie in diverse media heeft geuit aan het adres van het college en de politie.

Pure leugens

Ter Linden stelde in interviews onder meer dat ''de politie niets gedaan heeft en de gemeente pure leugens vertelt’’.

De PVV weigerde deze woorden in de raadsvergadering terug te nemen, omdat de partij volgens fractieleider Machiel de Graaf ''keihard voor deze weggepeste homo’s blijft staan’’. Van Aartsen weersprak krachtig dat hij de persoonlijke gegevens van de twee mannen in een nota naar de media zou hebben gelekt.

''In geen enkel opzicht heb ik informatie bekendgemaakt die er op wat voor manier dan ook voor zou hebben gezorgd dat de mannen in gevaar zouden zijn gekomen’’, stelde de burgemeester.

Harde aanval

Alle andere partijen veroordeelden de PVV voor de harde aanval op Van Aartsen. Fractieleider Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij stelde ''te walgen van deze bespottelijke motie’’. De Partij voor de Dieren sprak van een ''respectloze poppenkast’’ en het CDA noemde de motie van de PVV ''een toneelstukje’’.

SP-fractieleider Ingrid Gyömörei verweet de partij van Machiel de Graaf ''schaamteloos een droevig incident uit te melken om weer eens in de media terecht te komen.’’