ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar tekent hoger beroep aan tegen de straf die de rechtbank twee weken geleden oplegde tegen de 31-jarige Marius K. uit Beverwijk.

Dat maakte het OM donderdag bekend.

De rechter veroordeelde K. tot een celstraf van tien jaar wegens doodslag, terwijl de officier van justitie achttien jaar had geëist wegens moord.

Marius K. werd op Koninginnedag 2010 na een nachtje doorzakken 's ochtends vroeg wakker van gestommel in zijn woning.

Mes

Beneden betrapte hij Zonneveld, die hem na een korte schermutseling aanviel met een mes. Naar eigen zeggen greep K. toen ook een mes, weerde een aanval van Zonneveld af en stak zelf toe.

K. sleepte het gewonde slachtoffer naar zijn badkamer. Toen Zonneveld daar zijn been greep, sneed K. zijn keel door en stak hij nog meerdere malen toe.

De benen zaagde hij uiteindelijk af om het lichaam te kunnen vervoeren. Samen met zijn partner Stephany K. (23) dumpte hij het verminkte lijk in het Robbenoordbos, nabij de Afsluitdijk.

Onvoldoende aangetoond

K. is volgens het OM ten onrechte niet voor moord veroordeeld. De rechtbank vond onvoldoende aangetoond dat K. Zonneveld met voorbedachten rade heeft gedood. Het OM vindt echter dat de Beverwijker wel genoeg tijd had om tot inkeer te komen en te stoppen, maar dat niet heeft gedaan.

De officier van justitie wil bovendien een zwaardere straf voor Stephany K. omdat ze hielp het lijk af te voeren. Zij werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, terwijl het OM veertien maanden cel tegen haar had geëist.