AMSTERDAM - Bij een naar aanleiding van het schietdrama in Alphen aan den Rijn in april van dit jaar opgericht meldpunt, zijn al drie meldingen gedaan van mogelijke risicogevallen. Van twee mensen is de wapenvergunning ook daadwerkelijk afgenomen.

Dat bevestigt directeur Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) donderdag naar aanleiding van een aflevering van Zembla, die aanstaande vrijdag wordt uitgezonden.

Het gaat om mensen met, net als dader Tristan van der Vlis, een psychiatrisch verleden én een wapenvergunning.

De twee schietclubleden zijn na onderzoek door de KNSA door hun vereniging geroyeerd, waarna automatisch een wapenvergunning wordt afgenomen. In één van de gevallen heeft de Associatie ook de politie ingeschakeld.

Het gaat volgens Duisterhof om zogenaamde ‘lone wolfs’. “Mensen die een psychiatrisch verleden hebben. Mensen die geen strafbare feiten gepleegd hebben, maar toch gevaarlijk kunnen zijn voor de samenleving”, aldus de directeur.

Tristan van der Vlis behoorde ook tot deze categorie. De 24-jarige man schoot op 9 april zeven mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Vervolgens pleegde hij zelfmoord.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelt in een donderdag gepubliceerd rapport dat wapenvergunning te gemakkelijk door de politie worden afgegeven.

Achtergrond: regels voor wapenvergunning

Nieuwsdossier van het drama in Alphen