DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaat 51 spitsstroken vaker openstellen.

Dat heeft de bewindsvrouw donderdag bekendgemaakt. Waar die snelwegbanen nu nog open gaan bij 1500 auto's per uur per rijstrook, wordt dat binnenkort al gedaan bij 1350 auto's.

In de praktijk zullen de spitsstroken daarmee gemiddeld een half uur tot een uur langer per dag geopend zijn. De verruimde openstelling maakt deel uit van de aanpak van de minister om de bestaande infrastructuur beter te benutten.

Snappen

De verkeersdoorstroming op snelwegen zal hierdoor makkelijker gaan, analyseert de minister. Ook denkt ze dat weggebruikers tegemoet worden gekomen, omdat die nu vaak niet snappen waarom een spitsstrook nog dicht is, terwijl het toch al druk is op de weg.

Het bewuste besluit ligt vanaf donderdag zes weken ter inzage voor inspraak. De verwachting is dat de spitsstroken vanaf begin december eerder en langer opengaan.

Luchtkwaliteit

De ruimere openstelling van andere spitsstroken volgt zo snel mogelijk daarna. Het gaat daarbij over stroken die nu nog aangelegd worden en over stroken die op vaste tijdstippen geopend zijn.

Naast de ruimere openstelling van de spitsstroken heeft de minister ook al rijstroken op het oog voor permanente openstelling. Dat zijn stroken aan de linkerkant van de weg, zogenaamde plusstroken.

Op basis van nader onderzoek naar onder meer de effecten voor geluid en luchtkwaliteit besluit de minister later dit jaar over de permanente openstelling van deze stroken.