DEN HAAG - De gemeente Den Haag krijgt een vast moment waarop ouders hun jonge kinderen kunnen aanmelden voor de basisschool.

Dat zijn de Haagse schoolbesturen in het primair onderwijs en wethouder Ingrid van Engelshoven (onderwijs) overeengekomen, maakten zij donderdag bekend.

Ouders kunnen voortaan hun zoon of dochter vanaf hun eerste verjaardag aanmelden op één basisschool.

Op deze manier moeten alle ouders een eerlijke kans krijgen om hun kind op de gewenste basisschool te plaatsen, stelt de wethouder.

Toelaten

De scholen zelf mogen overigens vervolgens bepalen welke kinderen zij daadwerkelijk toelaten. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen op basis van de christelijke achtergrond van het kind, of omdat een broertje of zusje al op diezelfde school zit.

Mocht een kind niet worden toegelaten, dan kunnen ouders hem of haar voor een volgende school aanmelden.

Geboorte

Op dit moment melden sommige ouders hun zoon of dochter al vlak na de geboorte aan. Hiervan wil Den Haag af. Ook moet het niet meer mogelijk zijn dat ouders hun kinderen op meerdere scholen tegelijk aanmelden.

Op een aantal plekken in Nederland wordt al door scholen geëxperimenteerd met een vast aanmeldmoment.

Maar voor zover een zegsman van de gemeente weet, is Den Haag de eerste stad in Nederland die dit principe centraal doorvoert. De regeling gaat van start op 1 januari 2013.