Bij de 95e Nijmeegse Vierdaagse zijn dit jaar een recordaantal van 41.316 wandelaars aan de start verschenen.

Niet iedereen slaagde er echter in om op vrijdag de finish te halen. In totaal haalden 2894 lopers de eindstreep niet, 7 procent van alle starters. Gemiddeld moet 8 procent van de deelnemers tijdens de wandeltocht opgeven.

De Vierdaagse werd in 1909 voor het eerst gelopen door 306 fanatieke wandelaars. Het aantal deelnemers is sindsdien exponentieel gestegen. Onderstaande grafiek laat het deelnemersaantal van elke gelopen vierdaagse zien. Klikken op de verschillen staven laat het aantal uitvallers per dag zien.

De gegevens (PDF) zijn afkomstig van Stichting DE 4DAAGSE.(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Historisch gezien blijkt vooral de tweede dag veel uitvallers te kennen. Uit de cijfers sinds 1957 blijkt gemiddeld 43 procent van alle afvallers de tweede dag te stoppen. Volgens de organisatie van de Vierdaagse komt dit traditioneel doordat de tweede dag vaak als ‘minder gezellig’ wordt gezien. ‘Er zitten veel lange, rechte stukken in wat het lopen minder aantrekkelijk maakt.’Onderstaande grafiek laat zien op welke dag uitvallers kiezen te stoppen.

De gegevens (PDF) zijn afkomstig van Stichting DE 4DAAGSE.(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Dit jaar en 2005 zijn uitzonderlijk doordat de meeste mensen uitvielen op de eerste dag. De organisatie wijt dit aan de slechte weersverwachtingen die zondag en maandag werden uitgegeven.