DEN HAAG - Generaal-majoor Tom Middendorp wordt juni volgend jaar de hoogste militair van Nederland.

Hij volgt dan generaal Peter van Uhm op als Commandant der Strijdkrachten.

Met de wisseling van de wacht komt er een einde aan de militaire carrière van Van Uhm. Hij was sinds april 2008 de baas van het leger. Middendorp is nu nog directeur Operaties Defensiestaf.

Van Uhm zal de komende maanden nog benutten om de reorganisatie van Defensie ''goed op het spoor'' te zetten. Middendorp (51), die nu nog directeur Operaties Defensiestaf is, moet er daarna verder voor zorgen dat de krijgsmacht een ''toekomstgerichte en bestendige'' organisatie wordt.

Voorbereiden

Middendorp gaat zich vanaf januari alvast voorbereiden op zijn nieuwe functie. Hij wordt dan ook bevorderd tot luitenant-generaal.

In de afgelopen jaren werd Middendorp twee keer uitgezonden naar Afghanistan. In 2006 werkte hij daar als politiek adviseur. In 2009 voerde hij het commando over de Nederlandse missie in Uruzgan.

Van Uhm nam op 17 april 2008 het bevel over de strijdkrachten over. Een dag later sneuvelde zijn zoon Dennis in Afghanistan nadat het militaire voertuig waarin hij zat op een bermbom was gereden.

Bertholee

Hillen maakte woensdag ook een andere benoeming bekend. De huidige Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, zal eind oktober zijn taken overdragen aan generaal-majoor Mart de Kruif. Bertholee gaat na een carrière van meer dan 35 jaar bij Defensie met leeftijdsontslag.

De Kruif is nu plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten. Hij had tot november 2009 een jaar lang het commando over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan.

Hij leidde daarmee ruim 40.000 militairen. Eerder was hij gelegerd in het Duitse Seedorf en werd hij uitgezonden naar Bosnië.