DEN BOSCH - Marco de K., die zijn vriendin Kelly Balmaakers in een hotelkamer in Tilburg doodde, heeft woensdag gezegd dat hij de moord pleegde omdat zij die avond weg wilde gaan.

Ze meldde hem dat na een telefoontje van haar moeder. Marco de K. zei dit bij het gerechtshof in Den Bosch, waar het hoger beroep in zijn zaak dient.

De K. had verwacht dat ze de hele avond samen zouden zijn. Toen het tegendeel bleek, kregen ze ruzie. Er vielen klappen over en weer. Toen Kelly scheldend naar de badkamer liep, pakte Marco de K. een pistool en schoot.

Het is voor het eerst dat de verdachte vertelt over de inhoud van de ruzie. De relatie tussen de twee was in de maanden ervoor steeds heftiger geworden. Zowel positief als negatief. ''Het spetterde’’, verklaarde De K.

Het hof in Den Bosch behandelt de zaak van De K. woensdag en vrijdag.

Marseille

De K. ontkent dat hij een half jaar voor de moord betrokken was bij een schietpartij in Marseille. Hij zou in de Zuid-Franse havenstad bij een snackbar in het wilde weg om zich heen hebben geschoten

Voor dit incident zijn De K. drie pogingen tot moord en één poging tot doodslag ten laste gelegd. Onder meer door de schietpartij, die in één zaak werd behandeld met de moord op Balmaakers, kwam de rechter twee jaar geleden op levenslang. De K. ontkent in Marseille te zijn geweest op het moment van de schietpartij in juni.

De rechter legde De K. woensdag nog twee sms-berichten voor die verstuurd zijn op dezelfde avond als waarop de schietpartij plaatsvond. Eén sms aan zijn vriendin Balmaakers en nog één aan een gezamelijke vriend. De K. zegt niets te weten van die berichten.

De verdachte ging in hoger beroep, omdat hij vond dat zijn veroordeling voor Marseille onterecht was.