ARNHEM - De man die op 24 januari met een slagershakbijl en keukenmessen zes personen aanviel en deels ernstig verwondde in Arnhem, lijdt aan chronische psychoses.

Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak tegen de man.

De 32-jarige Arnhemmer stak en sloeg in op willekeurige mensen toen hij geen toegang kreeg tot een kinderdagverblijf waar hij een juf en kinderen wilde doden.

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dinsdag al tbs met dwangverpleging eisen, maar de rechtbank hield de zaak aan. Zij wil eerst deskundigen horen die tbs met voorwaarden adviseren.

Stemmen

De man hoorde die dag 'stemmen' die zeiden dat hij eerst zijn interieur overhoop moest halen om vervolgens mensen te gaan vermoorden.

De eerste passant na zijn bezoek aan het kinderdagverblijf stak hij met een mes in de rug. Daarna probeerde hij in zijn flat een bovenbuurman te steken. Vervolgens hakte hij met de bijl op een andere flatbewoner in.

Bij een winkelcentrum hakte hij vervolgens nog op het hoofd van een man bij een bushalte en een fietser die te hulp schoot. Tenslotte viel hij de beveiliger van het winkelcentrum aan.

Opnames

De man is eerder behandeld in de psychiatrie en was meerdere keren opgenomen. Behandelingen of opnames gingen soms een tijdje goed waarna het vervolgens ineens snel helemaal mis ging.

De man is ontoerekeningsvatbaar en moet altijd behandeld blijven worden. De deskundigen geloven dat tbs met voorwaarden wellicht mogelijk is, wat meer vrijheden inhoudt dan tbs dwangverpleging.

De aanklager vreest dat hij zich toch niet aan zijn voorwaarden zou houden. De rechtbank wil echter een toelichting van de deskundigen. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.