DEN HAAG - De 34-jarige Hagenaar die donderdagavond door de politie werd neergeschoten omdat hij met een mes stond te zwaaien op de Grote Markt in Den Haag, is overleden door bloedverlies dat hoofdzakelijk werd veroorzaakt door een schot van een politieagent.

Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag dinsdag.

Uit sectie door het NFI is gebleken dat door het schot in het been van de man ter hoogte van zijn knie een slagader is geraakt. De verwarde man weigerde zich op een vol terras over te geven, waardoor de politie zich genoodzaakt voelde om op hem te schieten.

De man heeft zich hierna zelf nog met zijn mes gestoken. Hij bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De overleden Hagenaar was een bekende van de politie, liet het OM eerder al weten.

Terecht gehandeld

De Rijksrecherche onderzoekt of de politie terecht heeft gehandeld door de man in zijn been te schieten. Dat onderzoek staat onder leiding van het OM in Den Haag.

Bij het incident werd een omstander door een afketsende kogel in zijn been geraakt. Deze man was donderdagavond echter weer thuis.

De politie zette na de gebeurtenis het hele plein af voor onderzoek. Een groot deel van de bezoekers werd opgevangen, zowel in een horecagelegenheid als op het politiebureau. Daar nam de politie hun getuigenverklaringen op.