AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is op non-actief gesteld.

Het personeel van COA is daarover dinsdag ingelicht tijdens een bijeenkomst in het hoofdkantoor in Rijswijk.

Minister Gerd Leers (Immigratie & Asiel) liet de Tweede Kamer dinsdag weten dat het besluit te maken heeft met haar salaris.

''Met de Raad van Toezicht van het COA heb ik moeten constateren dat er sprake is van inconsistentie in de informatie die ons is geleverd over de bezoldiging van de bestuursvoorzitter van het COA. De vragen die dit bij de Raad van Toezicht en mij heeft opgeroepen, hebben ertoe geleid dat de Raad van Toezicht de bestuursvoorzitter op non-actief heeft gesteld.''

Verzieken

De bestuurster kwam vorige week in opspraak, nadat COA-medewerkers in de media anoniem hun beklag over haar hadden gedaan. Ze zou de sfeer verzieken, te veel geld verdienen, niet naar de mensen in het veld luisteren en zo geld verkwanselen, onder meer aan niet bestede opvangplekken.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zei een week geleden dat hij het naadje van de kous wilde weten over de vermeende misstanden.

Hij zei toen dat de bezoldiging onder de balkenendenorm zou komen. Het ministerie is opdrachtgever van het COA, dat verder zelfstandig opereert.

Ervaring

De 46-jarige Albayrak werd in het Turkse Sivas geboren. Ze is een aangetrouwde nicht van PvdA-kamerlid Nebahat Albayrak (oud-staatssecretaris van Justitie). De VVD'er heeft ruim 20 jaar ervaring, onder andere bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In 2001 ging ze bij het COA aan de slag als personeelsdirecteur. Vooraf meldde ze zich incognito aan als asielzoeker om de reacties te peilen, zo zei ze in 2005 tegen Elsevier. Sinds 2004 geeft ze leiding aan de organisatie voor asielzoekers.

Daarnaast werkte ze mee aan het Liberaal Manifest van de VVD van 2005, dat onder leiding van toenmalig burgemeester van Leeuwarden Geert Dales tot stand kwam.

Volg reacties op Twitter via NUlive