AMSTERDAM - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag Anita C. uit Geleen vrijgesproken van moord dan wel doodslag op drie van haar pasgeboren baby's.

Volgens de rechtbank is niet te bewijzen dat de kinderen na de geboorte hebben geleefd en dat hun moeder Anita hen heeft gedood.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog 8 jaar gevangenissstraf voor eenmaal kinderdoodslag en twee keer kindermoord. Het OM gaat nadenken over de vraag of het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak voor Anita C. Persofficier van justitie Karin Janssen zei dat dinsdag.

Drie deskundigen hebben in deze zaak onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de baby's. De stoffelijke overschotten waren echter te ver vergaan om daarover conclusies te kunnen trekken, zo vinden twee van de pathologen.

Niet overtuigend

Een derde patholoog, de Zwitserse arts Danny Spendlove, meent dat in ieder geval de laatste baby heeft geleefd en is gewurgd of gesmoord.

De rechtbank vindt zijn conclusies echter niet overtuigend. De bloeduitstortingen waarop Spendlove zich baseert, zijn niet alleen in de hals en aan het hoofd van de pasgeborene gevonden, maar ook elders op het lichaampje. Voor die laatste heeft de patholoog geen goede verklaring, aldus de rechtbank.

Het OM stelde dat bij het eerste kindje, dat ter wereld kwam in 2007, nog sprake was van kinderdoodslag, omdat de vrouw toen voor een nieuwe situatie stond. Bij de twee volgende kinderen was volgens het OM sprake van babymoord omdat de vrouw wist wat haar te wachten stond.

Mijlenver

''Het is duidelijk dat onze eis en de uitspraak mijlenver uit elkaar liggen. Toch is het vonnis niet onbegrijpelijk. De rechtbank heeft zorgvuldig geformuleerd en helder uitgelegd waarom ze tot de vrijspraak is gekomen'', aldus Janssen.

Het OM bekijkt de komende 14 dagen of het vindt dat hoger beroep nodig is, bijvoorbeeld om nog meer onderzoek te laten doen.