AMSTERDAM - Een externe commissie gaat onderzoeken of bestuurders van de provincie Noord-Holland zich schuldig hebben gemaakt aan oneigenlijke praktijken.

Aanleiding voor het onderzoek is het nieuws rondom oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD).

In juli schreef de Volkskrant dat Hooijmaijers de provincie meerdere malen zou hebben voorgelogen over zijn belangen in een bedrijf dat onder meer de provincie als klant had.

Hij is daarnaast al sinds september vorig jaar officieel verdachte in een zaak die draait om omkoping en corruptie.

Het onderzoek richt zich op de portefeuilles van alle gedeputeerden van 2003 tot 2011. Eerder kondigde de provincie al aan een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van Hooijmaijers in zijn tijd als gedeputeerde, waarna de onderzoeksopdracht werd uitgebreid.

Blij

GroenLinks is blij met de beslissing van Provinciale Staten van Noord-Holland dat het onderzoek door een externe commissie wordt uitgevoerd. "Hiermee is de onafhankelijkheid van het onderzoek gewaarborgd", aldus de partij.

Volgens de Noord-Hollandse fractievoorzitter van GroenLinks Titia van Leeuwen kwamen de afgelopen tijd rondom Hooijmaijers een aantal lijken uit de kast.

"We willen weten of andere gedeputeerden ermee van doen hebben gehad. Als we nu toch bezig zijn, kunnen we beter tegelijk alle lijken uit de kast krijgen."