GRONINGEN - Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar het wetenschappelijk werk dat Diederik Stapel aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deed.

Dat heeft de universiteit maandag laten weten.

Stapel ligt onder vuur omdat hij onderzoeksdata heeft gefingeerd bij de Universiteit van Tilburg. Andere universiteiten waar hij aan verbonden was, doen nu ook onderzoek.

Stapel werkte tussen 2000 en 2006 in Groningen, hij was daar hoogleraar Cognitieve Sociale Psychologie tot hij naar Tilburg vertrok.

De commissie staat onder leiding van Ed Noort, emeritus hoogleraar en oud-decaan van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap en voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de RUG.

Reuring

De ‘affaire Stapel’ heeft veel reuring veroorzaakt in de wetenschappelijke wereld. Begin september werd bekend dat de hoogleraar onderzoeksresultaten uit zijn duim had gezogen.

Meest opvallende geval is het ‘vleesonderzoek’ dat door een wetenschapper van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar buiten is gebracht. De conclusie was dat vleeseters hufterig gedrag vertonen maar de onderzoeksdata bleken verzonnen.