VLISSINGEN - Het is goed mogelijk dat de bom die afgelopen vrijdag op het strand in Ritthem ontplofte een 'zelfmaakbom' is.

Handleidingen voor bommen, ook hele krachtige, zijn gewoon op internet te vinden. Dat zegt springstofexpert Bernard Vercouteren van den Berge, die doceert aan de Hogeschool Zeeland en de Hogeschool Utrecht.

''Als je maar goed genoeg zoekt, is op het internet alles te vinden'', zegt Vercouteren van den Berge. Het is nog niet duidelijk wat voor explosief de betonnen caisson vrijdag uit elkaar deed spatten en wie de bom plaatste. Twintig rechercheurs onderzoeken de zaak.

Volgens de expert zijn materialen om bommen te fabriceren meestal gewoon te koop. Een bekend 'bomingrediënt' is kunstmest. De docent verwijst naar de bom die Anders Breivik afgelopen zomer liet afgaan in Oslo. Breivik kocht tonnen kunstmest voor zijn bom.

Kogelgaten

Burgemeester René Roep van Vlissingen laat analyseren wat er allemaal voor criminaliteit is gemeld en gezien op het strand in Ritthem.

Omwonenden van het strand zeiden zaterdag dat er daar veel criminaliteit is. Zo wees een buurtbewoner de burgemeester op een verkeersbord met verschillende kogelgaten erin. De burgemeester zei maandag dat hij wil weten wat er zich allemaal afspeelt op het strand.

Roep gaat de politie vragen te kijken naar meldingen in het verleden zijn geweest van criminaliteit op het strand. Ook wil hij weten wat de politie eraan heeft gedaan. ''Er zou een paar keer controle zijn geweest op het strand, maar er werd niets geconstateerd.’’

De burgemeester gaat maandagavond met de politie naar een camping bij het strand. ''Mensen daar zijn geschrokken en waren redelijk over hun toeren door de explosie. Bij hen leeft het idee dat de politie te weinig actie ondernam. Wij gaan vertellen wat er is gebeurd.’’

Zoekactie politie in Zeeland