LEEUWARDEN - Een man die 6 jaar onterecht in een tbs-kliniek heeft gezeten, krijgt daarvoor financiële compensatie.

Zijn advocaat Hans Anker en het Openbaar Ministerie (OM) zijn het daarover eens geworden.

De partijen hebben afgesproken geen nadere mededelingen te doen over de hoogte van de schadevergoeding. Dat hebben Anker en een woordvoerder van het OM maandag bekendgemaakt.

Kort nadat duidelijk was geworden dat de man onterecht had vastgezeten, kondigde Anker aan een schadeclaim voor te bereiden. Een gerechtelijke procedure is met het akkoord van de baan.

Mishandeling

De rechtbank in Almelo veroordeelde de man in 2005 tot 4 maanden cel en tbs voor eenvoudige mishandeling. In de wet staat echter dat tbs alleen kan worden opgelegd als op het gepleegde misdrijf een gevangenisstraf van 4 jaar of meer staat.

Op eenvoudige mishandeling staat een maximumstraf van 3 jaar, dus tbs was in deze zaak helemaal niet toegestaan, aldus Anker.

Beroep

De advocaat uit Leeuwarden nam recent de verdediging van de 26-jarige veroordeelde over en ging bij het gerechtshof in Arnhem in beroep tegen de verlenging van zijn tbs.

Het hof oordeelde vervolgens dat er in deze zaak inderdaad geen wettelijke basis voor de tbs was. Daarom werd de verlenging van de tbs van de man afgewezen en werd hij uit de tbs-kliniek vrijgelaten.