AMSTERDAM – Een groep van twintig slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn stapt naar de rechter om de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen voor het leed wat hen is aangedaan.

Dit meldt de Telegraaf maandag.

De slachtoffers stellen dat er op onjuiste gronden een wapenvergunning is afgegeven aan Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij.

Uit het strafrechtelijk onderzoek naar de schietpartij bleek al dat de politie een fout heeft gemaakt bij het verstrekken van de wapenvergunning. Bij de politie bestond namelijk een notitie over Van der Vlis met betrekking tot zijn gedwongen opname in een ggz-instelling in 2006.

Korpschef van Alphen aan den Rijn, Jan Stikvoort, sprak van "een grote fout." Bij de presentatie van het onderzoek bleef onduidelijk of de informatie niet aan de betrokkenen bij de politie is verstrekt of dat de behandelaar die informatie over het hoofd heeft gezien.

Advocaat Lionel Lalji heeft namens de slachtoffers naast de Staat ook Stikvoort, de ouders van Van der Vlis, de directeur van GGZ Rijnstreek en de voorzitter van de schietvereniging waar Van der Vlis lid van was als getuigen opgeroepen, zo weet de krant.

Lees al het nieuws over de schietpartij in Alphen aan den Rijn