HILVERSUM - GGZ Rivierduinen, die Tristan van der Vlis behandelde voor schizofrenie, doet een beroep op de regering gedwongen behandeling van 'zorgwekkende zorgmijders' mogelijk te maken.

''Tristan behoorde tot de groep zorgwekkende zorgmijders'', aldus Marjolein ten Kroode, voorzitter van de raad van bestuur van GGZ Rivierduinen zaterdag in het programma Nieuwsuur.

De Nederlandse wet staat momenteel alleen gedwongen opname toe. ''Het zou ons als samenleving soelaas bieden. Het zou goed zijn voor de patiënt en voor de GGZ'', aldus Ten Kroode.

Ten Kroode zei verder dat het Openbaar Ministerie zich nooit direct tot de GGZ heeft gewend met het verzoek om inzage in het medisch dossier van Tristan. ''We hadden het verzegeld klaarliggen en ter beschikking gesteld.''

Wel had de GGZ volgens Ten Kroode de rechter in dat geval gevraagd te toetsen of het beroepsgeheim doorbroken mocht worden.

Onbevredigend

Officier van justitie Kitty Nooy zei eerder het ''onbevredigend'' te vinden dat de instelling het dossier niet ter beschikking wilde stellen. Twee rechercheurs zijn half april namelijk wel naar Rivierduinen gegaan om het dossier van van der Vlis op te vragen.

Zij kregen toen echter van de jurist van de Ten Kroode te horen dat het niet vrijwillig afgegeven zou worden, aldus een woordvoerster van het OM. De rechercheurs zijn daarop weer weggegaan.

Wapenvergunning

Binnen politie en justitie gaan stemmen op voor inzage in medische dossiers voordat een wapenvergunning wordt verstrekt. Ten Kroode kan zich in dat idee niet vinden. ''Dan worden wij onderdeel van het opsporingsapparaat. Dan zijn we met zijn allen nog slechter af.''

De ouders van Tristan uitten in 2008 bij de GGZ hun bezorgdheid over het wapenbezit van hun zoon. Komende week oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de therapeuten van Tristan van der Vlis, die in april zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, de risico's en signalen juist hebben ingeschat.