RITTHEM - De caisson op het Zeeuwse strand is niet tot explosie gebracht door een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog.

Die conclusie heeft de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) zaterdagavond getrokken na grondig onderzoek op het strand, meldde een zegsvrouw van de gemeente.

De EOD heeft geen sporen gevonden die erop wijzen dat een onopgemerkt Duits oorlogsexplosief de ontploffing heeft veroorzaakt.

Ook zijn er geen andere mogelijk gevaarlijke projectielen rond het caisson aangetroffen. Het verdere onderzoek naar de explosie is weer overgedragen aan de politie Zeeland, aldus de woordvoerster.

Vrijgegeven

De gemeente Vlissingen heeft het gebied rond de ontplofte caisson weer vrijgegeven. Dat maakte een zegsvrouw bekend. Het strand waar de restanten van het grote stenen object liggen en het fietspad langs de zandkust zijn weer voor het publiek toegankelijk.

De EOD en de forensische onderzoekers van de politie hebben rond de caisson zaterdag zoveel mogelijk sporen verzameld die kunnen helpen bij het beantwoorden van de vraag hoe de explosie kon plaatsvinden. Hoeveel sporen zijn gevonden, kan de woordvoerster niet melden.

Laagwater

Het onderzoek moest plaatsvinden tijdens laagwater. Het team had daarom vanaf 15 uur maar beperkt de tijd, voordat de vloed weer op zou komen en het zoeken naar sporen aanzienlijk zou bemoeilijken. De werkzaamheden van EOD en politie trokken de hele dag door honderden kijkers.

Hoewel de politie stelt dat het gevaar is geweken, is nog steeds niet geconstateerd wat de explosie vrijdagavond veroorzaakte. Burgemeester René Roep van Vlissingen suggereerde zaterdag dat de explosie mogelijk spontaan zou zijn ontstaan als gevolg van aangespoeld fosfor.

Caisson ontploft op strand Ritthem