DE WIJK - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat een regeling uitbreiden die ervoor zorgt dat slachtoffers een voorschot krijgen van de staat als ze recht hebben op een schadevergoeding van de dader bij een geweldsmisdrijf of een zedenzaak.

De dader zit vaak nog in de gevangenis en heeft dan geen geld om de schadevergoeding te betalen.

De regeling geldt al sinds 1 januari van dit jaar, maar wordt nu met terugwerkende kracht uitgebreid tot 1996.

Teeven heeft dat zaterdag in het Drentse De Wijk bekendgemaakt op de Dag Herdenking Geweldslachtoffers, bij de onthulling van de Muur tegen Geweld. Teeven is daar samen met onder anderen koningin Beatrix en premier Mark Rutte.

Uitbreiding

Teeven stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van de regeling tot 1996. Het gaat om ongeveer 7000 slachtoffers die nog geld tegoed hebben van de dader. Het gaat om geweldsmisdrijven en zedenzaken.

Slachtoffers die recht hebben op een schadevergoeding van de dader moeten vaak lang op hun geld wachten als de dader in de gevangenis zit.

De staat schiet dat nu 8 maanden na het definitief worden van het vonnis volledig voor en vervolgens blijft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het geld claimen bij de dader. Dan is het in elk geval geen zorg meer voor het slachtoffer.