MIDDELBURG - De politie heeft zaterdagochtend vroeg nog geen idee wat de enorme knal heeft veroorzaakt, die vrijdagavond rond 22 uur in een groot deel van Zeeland te horen en voelen was. Dat zei een woordvoerster.

Wel werd er zaterdagochtend op het strand bij Ritthem een krater gevonden die mogelijk te maken heeft met de harde knal.

Vrijdagavond deed de politie al onderzoek op het strand. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van een helikopter met warmtekijkers en infrarood. Op het strand namen agenten kleine brokken bitumen, waarvan asfalt wordt gemaakt, mee. Of die brokstukken iets te maken hebben met de doffe knal is niet duidelijk.

Door de duisternis en de stand van het water werden er 's avonds echter nog geen sporen van een explosie gevonden.

Tientallen mensen belden vrijdagavond ongerust naar de politie. De meldingen kwamen met name uit de streek rondom havengebied Vlissingen-Oost. Mensen tot in de wijde omtrek voelden hun huis trillen.

Defensie

Vlakbij het strand ligt een militair opslagdepot, maar Defensie zei van niets te weten. Ook uit het havengebied zijn geen meldingen gekomen van brand of explosies.

De woordvoerster van de politie meldde dat er geen meldingen zijn van branden of ontploffingen. Bij grote bedrijven in havengebied Vlissingen-Oost was niets te zien. De politie laat weten dat er vooralsnog geen meldingen van schade zijn uit het gebied.

Rookpluim

Aan omroep Zeeland meldde een bewoonster dat er rond 22:05 op het strand van Ritthem een grote, zwarte rookpluim werd gezien.

Een bewoner van ’s-Heerenhoek hoorde de knal zelf. ''Het was een hele harde klap. Wij waren bang de ramen eruit sprongen. Die stonden te trillen in het kozijn.’’

In eerste instantie werd gedacht dat de afgedankte Amerikaanse satelliet misschien in Zeeland was neergestort, maar die was tijdens de knal nog niet door de dampkring.