AMSTERDAM - Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan erkent dat de aanpak van de Wallen niet altijd tot meetbaar resultaat leidt, maar is geenszins van plan het opschonen van de rosse buurt te staken.

In een interview met stadszender AT5 reageerde Van der Laan op een rapport van de Algemene Rekenkamer over de voortgang op de Wallen.

"Sommige dingen zijn nu eenmaal moeilijk te meten", zei de burgemeester. Hij ziet wel dat er 'stapje voor stapje' verbeteringen te zien zijn. Van der Laan hoopt dat het gebied snel interessanter wordt voor ondernemers die er onder meer modeateliers en hotels willen vestigen.

Volgens de Algemene Rekenkamer moet de gemeente plannen voor de opschoning van de rosse buurt beter uitwerken. Er is nog te veel onduidelijk over het aantal prostitutieramen dat moet verdwijnen en hoeveel het project uiteindelijk gaat kosten.

Criminaliteit

Amsterdam besloot in 2007 om het grote aantal bordelen, coffeeshops en gokhallen op de Wallen aan te pakken om zo de criminaliteit te verminderen.

Uit recente tellingen blijkt dat het aantal panden dat op de nominatie staat om schoongeveegd te worden, de afgelopen jaren is gestegen. In 2007 waren er nog 444 van deze bedrijven gemeld.

Inmiddels is dat toegenomen tot 491. Volgens Van der Laan komt dit omdat de definitie van zogeheten criminogene bedrijven die de misdaad zou kunnen bevorderen, is verscherpt.