AMSTERDAM - Het is slecht gesteld met de brandveiligheid in bouwmarkten. Experts spreken van tikkende tijdbommen. Ze vinden dat bedrijfsleiders zich meer bewust zouden moeten zijn van de risico's.

Dat stellen zij vrijdag in De Telegraaf.

Volgens deskundigen kan een enkel vonkje tijdens het mengen van verf al desastreuze gevolgen hebben.

"Er zijn in de meeste bouwmarkten geen veilige compartimenten of gangpaden die met deuren kunnen worden afgesloten", zegt veiligheidsexpert van ingenieursbureau Arcadis Jorrit Nieuwenhuis in de krant.

Regelgeving

Ondanks dat de regelgeving in maart 2009 werd aangescherpt, is er volgens Nieuwenhuis nauwelijks iets gebeurd om de brandveiligheid te verbeteren.

Hij vindt het verbijsterend dat werknemers van amper 16 jaar met verpakte chemische stoffen als terpentine, lijmen, wasbenzine en ammonia mogen 'goochelen zonder fatsoenlijke opleiding'.

Risico's

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding erkent dat er risico's zijn en raadt winkeliers aan vluchtige stoffen op te slaan in brandwerende kluizen.

"Maar er is geen wet- of regelgeving omdat het gaat om zogenoemde kleinverpakkingen", zegt een woordvoerder in de krant.

Vergunning

Een woordvoerder van de vereninging voor de doe-het-zelfbranche VWDHZ spreekt de beweringen van Arcadis tegen. "Aan de veiligheid wordt juist veel aandacht besteed. We werken in bouwmarkten met gevaarlijke stoffen, en moeten daarvoor een gebruiksvergunnning hebben. Die wordt getoetst door de brandweer."

Volgens de zegsman is de regelgeving naar aanleiding van een grote brand in een bouwmarkt in Doetinchem een paar jaar geleden op initiatief van de branche zelf aangescherpt. Zo is het nu verplicht om gebruik te maken van lekbakken en brandwerende kluizen als een bedrijf grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen in huis heeft.

Bouwmarkten hebben volgens de VWDHZ goede interne opleidingen die personeel leren hoe met gevaarlijkse stoffen om te gaan, en hoe te handelen bij calamiteiten. Ook worden gevaarlijke stoffen, zoals verf met terpentine, steeds meer vervangen door veiliger alternatieven, bijvoorbeeld verf op waterbasis.