AMSTERDAM - Een nieuwe stichting wil weer een islamitische school voor middelbaar onderwijs in Amsterdam beginnen.

Zij heeft hiervoor inmiddels goedkeuring gekregen van minister Marja van Bijsterveldt. Nu heeft de Stichting Islamitisch Onderwijs een aanvraag voor huisvesting bij de gemeente ingediend.

Amsterdam had tot voor kort één islamitische middelbare school: het Islamitisch College Amsterdam (ICA). Dat ging deze zomer echter dicht omdat er te weinig leerlingen waren en de kwaliteit van het onderwijs er volgens de Onderwijsinspectie onder de maat was.

In de nieuwe stichting zitten ook personen die bij het ICA betrokken waren.

Wettelijke eisen

''Vanzelfsprekend moet de school aan alle wettelijke vereisten voldoen, waaronder die voor kwaliteit'', aldus Van Bijsterveldt.

''Daar zal ik, in het belang van de leerlingen en hun ouders, nadrukkelijk op toezien. De Inspectie van het Onderwijs zal de school vanuit die zorg dan ook vanaf het eerste schooljaar scherp volgen.''

Gemeente

De gemeente stemt alleen in met het verzoek voor huisvesting, als de nieuwe school aan een aantal eisen voldoen, aldus een woordvoerster. Zo moet de kwaliteit van het onderwijs in orde zijn.

Ook moet de school aandacht besteden aan meerdere religies en niet alleen aan de islam. Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) wil niet dat er weer situaties ontstaan als op het ICA.