ROTTERDAM - Burgemeester, justitie en politie, de zogeheten driehoek, in Rotterdam gaan de rellen van zaterdag bij het Feyenoordstadion evalueren en het resultaat voorleggen aan de gemeenteraad.

Dat is de uitkomst van het spoeddebat donderdag dat de fractie van Leefbaar Rotterdam had aangevraagd.

De fractie sprak, bij monde van Robert Simons, grote woorden over de rellen. ''Het was meer geluk dan wijsheid dat het niet mis is gegaan'', aldus Simons.

Toen hij de beelden zag van de agenten met getrokken pistolen kreeg hij weer de rellen in Hoek van Holland op zijn netvlies.

Wapen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wees de raad op het feit dat politiemensen van het korps Rotterdam-Rijnmond afgelopen jaar 127 keer een wapen hebben moeten trekken.

''Dat gebeurt verschillende keren, maar daar zijn niet altijd camera's bij. Dat is een normaal onderdeel van het politievak'', aldus Aboutaleb.

Onafhankelijk onderzoek

Leefbaar kreeg de handen niet op elkaar voor een onafhankelijk onderzoek, maar greep de handreiking van de burgemeester aan om de evaluatie van de driehoek naar de raad te sturen.

Aboutaleb verdedigde tijdens het spoeddebat het optreden en de wijze waarop de politie opereerde.

Beeldschermen

Zo verdedigde hij ook het feit dat binnen enkele dagen beelden van relschoppers op beeldschermen in de stad verschijnen.

D66, GroenLinks, de SP en CU/SGP voelden daar niet veel voor. Maar een motie van D66 en GroenLinks om ''geen koppies'' op beeldschermen te plaatsen, haalde het niet.