AMSTERDAM - Projectontwikkelaar Chipshol heeft donderdag bij het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam aangifte gedaan tegen vier rechters wegens meineed.

Volgens het bedrijf hebben zij eerder dit jaar tijdens getuigenverhoren onder ede valse verklaringen afgelegd.

De verhoren van de rechters gingen over de vervanging eind 2006 van drie Haarlemse rechters in een procedure van Chipshol tegen Schiphol. Chipshol vindt dat de rechterswissel vlak voor de uitspraak voor het bedrijf erg nadelig heeft uitgepakt.

De zaak draaide om een conflict over de bebouwing van het Groenenbergterrein in de omgeving van Schiphol.

Schadevergoeding

De drie rechters hadden Schiphol in 2005 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Chipshol, omdat Chipshol door een bouwverbod zijn bouwplannen niet kon realiseren.

Toen de rechters in 2007 de hoogte van de vergoeding zouden bepalen, werden zij vervangen door nieuwe rechters. De nieuwe rechters veroordeelden Schiphol tot een schadevergoeding van 16 miljoen euro. Chipshol had een schadevergoeding van ruim 97 miljoen euro geëist.

Bakker

Onder de rechters tegen wie aangifte is gedaan is de president van de rechtbank in Den Haag, Frits Bakker, die destijds president van de rechtbank in Haarlem was.

Ook Nol Monster, die tot het vervangen rechterstrio behoorde, zijn opvolger Douwe Ruitinga en sectorvoorzitter M. Smit hebben volgens Chipshol meineed gepleegd.

Normale roulatie

Volgens de rechters was de rechterswissel onderdeel van een normale roulatie. Chipshol meent dat de (voormalig) rechters elkaar op tal van punten tegenspraken tijdens hun verhoren.

In de zaak worden komende week nog een aantal getuigen gehoord, onder wie twee griffiers en nog eens drie rechters van de rechtbank in Haarlem.

Ook secretaris-generaal Demmink van het ministerie van Justitie wordt aan de tand gevoeld. Chipshol wil van hem weten in hoeverre bij de rechterswissel sprake is geweest van bemoeienis van hogerhand.