AMSTERDAM - Officier van justitie Otto van der Bijl heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam 12 maanden cel geëist tegen Gennaro P., de zogeheten Damschreeuwer.

De helft van de geëiste straf is voorwaardelijk. De bijzondere voorwaarde die de aanklager stelde, is dat het P. verboden wordt nog aanwezig te zijn bij de dodenherdenking op de Dam.

P. slaakte op 4 mei 2010 tijdens de twee minuten stilte op de Dam een lange, luide kreet. Daarop ontstond grote paniek en kwam de menigte in beweging. In het gedrang raakten tientallen mensen gewond, van wie acht ernstig.

De bijzondere voorwaarde moet wat Van der Bijl betreft gelden voor de duur van de door hem gevraagde proeftijd van vijf jaar.

''Ik vind het een behoorlijk hoge eis'', zegt P. in een reactie tegen de Amsterdamse stadszender AT5.

''Ze mogen blij zijn dat ik niet aanwezig was aan de Parnassusweg, want dan had ik nog wel eens behoorlijk uit mijn slof kunnen schieten. Vandaar dat ik daar ook niet was.''

Kosmische aandrift

P. kon de chaos niet voorzien, vindt zijn advocaat Theo Hiddema. ''De kreet was een kosmische aandrift, van hogerhand aangereikt. ''Een bruuske reflex, veroorzaakt door een massieve muur van stilte op de Dam.''

De officier benadrukte dat P. wat hem betreft niet heeft gehandeld als gevolg van dronkenschap, zoals de verdachte zelf heeft aangegeven, maar dat hij met opzet de herdenking heeft verstoord.

''Kwaadaardig, balorig en roekeloos'', zo kenschetste Van der Bijl P.'s gedrag.

Koffie drinken

P. liet zich donderdag niet in de rechtszaal zien. Aan AT5 liet hij weten dat hij de kranten moest lezen en koffie drinken.

Voor Van der Bijl is de hamvraag in het proces tegen de 39-jarige P. of er een oorzakelijk verband is tussen de schreeuw en het letsel dat aanwezigen op de Dam hebben opgelopen. Volgens de officier is het antwoord 'ja'.

Verklaringen

Hij verwees daarbij naar getuigenverklaringen van onder anderen politiemensen. Ook tonen beelden van de paniek dat mensen weg proberen te komen van de plek waar P. zich tijdens de herdenking ophield, op de hoek van de Dam en het Rokin.

Een aantal omstandigheden heeft de paniek versterkt, waaronder het lawaai van omvallende dranghekken en gegil van anderen, maar de kern van de onrust was de schreeuw van P., zo betoogde de officier.

Bij de politie staat P. bekend als veelpleger. De strafzaak omvatte behalve het Damincident ook enkele winkeldiefstallen en en het vernielen van een ruit van zijn moeders huis.

Volg reacties op Twitter via NUlive

Damschreeuwer voor rechtbank