AMSTERDAM - Universiteiten krijgen steeds meer te maken met buitenlandse studenten. In vijf jaar tijd is het aantal ingelote buitenlanders verdubbeld.

Vorig jaar kwam bijna een of de vijf studenten niet uit Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), schrijft het Nederlands Dagblad.

Het gaat vooral om studies waarbij de plekken worden verloot, zoals geneeskunde en tandheelkunde. De PVV en de SP maken zich zorgen over de kansen voor Nederlanders.

Voor hen is nu minder plaats beschikbaar. De partijen willen dat er afspraken worden gemaakt over het maximum aantal buitenlandse studenten dat mag worden toegelaten.

Vorige maand maakten de VVD en de SP zich al zorgen over de miljoenen euro's die Nederland jaarlijks kwijt is aan het overschot aan buitenlandse studenten.

Doordat er veel minder Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, levert dat jaarlijks een negatief saldo van zo'n honderd miljoen euro op.

Uit een inventarisatie van de vereniging van universiteiten VSNU bleek dat het aantal aanmeldingen van niet-Nederlandse studenten met bijna veertig procent was gestegen ten opzichte van vorig jaar.