DEN HAAG - Verscheidene Tweede Kamerleden dragen dinsdag een hoed met een boodschap.

Bij D66 die altijd zegt het onderwijs hoog in het vaandel te hebben, hebben de vrouwen in de fractie hun hoeden laten ontwerpen door ROC-leeringen.

Wegens de bezuinigingen op cultuur draagt Attje Kuiken van de PvdA een hoed geïnspireerd op 'Lezend naakt' van schilder Isaac Israëls. Haar partijgenote Jetta Klijnsma heeft een kleurrijke hoofdtooi uit de collectie van Theater Instituut Nederland (NIT) geleend.

Marianne Thieme en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) komen op voor meer duurzaamheid. Thieme draagt een witte admiraalspet met de tekst 'Save our seas'. Ouwehand heeft een diadeem met bloemetjes van tule, waarop zes bijtjes zijn neergedaald.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) draagt een hoed die voor de Floriade 2012 is ontworpen door Jan Taminiau. De hoed staat symbool voor design en duurzaamheid. Veel hoeden hebben een oranjetint. Ook langs de route in Den Haag zijn veel toeschouwers getooid met hoedjes.

Beatrix

Koningin Beatrix draagt deze Prinsjesdag een parelgrijze japon met bladmotief in drie grijstinten en een bijpassende verenkraag. De japon is voorzien van parelgrijze satijnen binnenmouwen. Zij draagt een toque van zilverkleurige sinamay. Dat blijkt uit informatie van de RVD.

beatrix
Koningin Beatrix arriveert bij de Ridderzaal. Foto: ANP

Prinses Máxima draagt een zeegroene japon van crêpe georgette. Deze is volledig geborduurd met glaskralen en heeft een asymmetrische draperie. De hoed is gemaakt van een vilten Borsalino in zachtbeige nertstinten.

De Prins van Oranje is gehuld in het bijzonder ceremonieel tenue van de Koninklijke Luchtmacht in de rang van commodore-vlieger.

x
Geert Wilders en zijn vrouw Krisztina. Foto: ANP

Bekijk lezersfoto's van Prinsjesdag op NUfoto

Bekijk reacties op Twitter via NUlive

Alles over Prinsjesdag in ons nieuwsdossier