DEN HAAG - De derde dinsdag in september zal ook dit jaar weer in het teken staan van de Gouden Koets, de koningin en het koffertje van de minister van Financiën. Dinsdag is het Prinsjesdag.

Bekijk alle lezersfoto's van Prinsjesdag op NUfoto

Om 13.15 uur kwamen koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan op het Binnenhof. Na de traditionele rijtoer in de Gouden Koets leest Beatrix in de Ridderzaal de Troonrede voor.

Politie

De politie heeft de rit met de koets in goede banen geleid. Vorig jaar gooide een man een waxinehouder naar de koets, waardoor er nu extra aandacht is voor mogelijke eenmansacties.  Op elke straathoek langs de route van de Gouden Koets staan meerdere agenten.

De politie is zichtbaar alert in het centrum van Den Haag. Agenten laten eigenaars van kritische spandoeken zichzelf identificeren en schrijven de gegevens op. De uitingen van protest tegen onder meer de bezuinigingen en vermeende geldverkwisting van het Koninklijk Huis mogen wel gewoon blijven hangen.

Toch zegt een woordvoerster van de politie dat het aantal agenten op straat hetzelfde is als vorig jaar. De politie begon om 11 uur met het afsluiten van het centrum. Tot halverwege de middag kan er geen gemotoriseerd verkeer meer in de buurt van de route komen. Ook fietsers en voetgangers hebben beperkte toegang tot de straten tussen Paleis Noordeinde en het Binnenhof.

Voor de hele operatie worden meer dan 2300 dranghekken gebruikt.

Niet overdreven

"De beveiliging rondom Prinsjesdag is kennelijk niet overdreven, gelet op de vele politieagenten", zo merkt Jaap Tholen (58) uit Woudrichem op tegenover NU.nl. "Het is heel jammer. Door wat er de afgelopen jaren gebeurd is, is angst ontstaan. Het zou helpen als de pers hieraan minder aandacht besteedt. Niet bij iedere reportage hoeven die beelden van de waxinelichthouder terug te komen."

Ook Riet Exel (69) uit Voorhout merkt de vele politieagenten op. "Het is nodig, want we leven in een rare wereld. Er zijn altijd mensen die iets geks bedenken. Dat is heel erg, waarom moeten ze zo de aandacht naar zich toetrekken?" Toch is Riet niet met een ander gevoel naar Den Haag gekomen. "Ik ben hier met een blij gevoel en ga er samen met mijn zus een leuke dag van maken."

Rijksbegroting

In de loop van de middag presenteert minister Jan Kees de Jager (Financiën) de rijksbegroting en de miljoenennota aan de Tweede Kamer. De stukken werden afgelopen donderdag, een dag te vroeg, publiek.

Woensdag en donderdag zal de Tweede Kamer de stukken met het kabinet bespreken tijdens de algemene politiek beschouwingen.

Route

De Haagse binnenstad liep dinsdag aan het eind van de ochtend vol met Oranjefans die hopen tijdens de rijtoer een glimp op te vangen van de Gouden Koets.

De politie Haaglanden sprak tegen half 1 van een ''gezellige drukte" in het centrum van Den Haag. Hoewel lastig is te zeggen hoeveel mensen er nu al exact langs de route staan, vermoedt de zegsvrouw dat er als de Gouden Koets gaat rijden 40.000 mensen proberen een glimp van koningin Beatrix op te vangen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar.

Protest

Langs de route zijn behalve een zee aan oranje parafernalia ook diverse spandoeken met protestleuzen te zien. Zo maken mensen hun onvrede kenbaar over de cultuurbezuinigingen, het gebrek aan homolessen op middelbare scholen, vermeende geldverkwisting van het koningshuis en het vermeende foute verleden van de familie Zorreguieta.

Eerste wachtende

De eerste wachtende langs de route was traditiegetrouw Oscar Meijer uit Amersfoort. De 49-jarige telefonist neemt sinds begin jaren tachtig elke derde dinsdag van september een vrije dag op.

Met zijn opvallende oranje gebreide trui, met daarop buttons met de belangrijkste leden van het koningshuis gespeld, trekt hij volop de aandacht van talloze journalisten en cameraploegen die al op de been zijn.

''Een paar andere vaste Oranjefans die altijd vroeg komen, zijn wat vertraagd'', weet hij. ''Over een paar uur staat het hier weer zwart van de mensen. Daar ben ik van overtuigd", zo zei hij 's ochtends vroeg.

Oogcontact

Hij heeft naar eigen zeggen het beste plekje langs de route veiliggesteld: schuin tegenover Paleis Noordeinde. ''Zo zie je het meeste van de majesteit'', legt hij uit.

Het gaat hem vooral om het oogcontact dat hij jaarlijks heeft met koningin Beatrix. ''Ze weet dat ik hier sta. Elk jaar kruisen onze blikken elkaar even en lacht ze. Daar doe je het toch eigenlijk allemaal voor.''

Lees alles over Prinsjesdag

Lees reacties via Twitter op NUlive

Stuur jouw foto van Prinsjesdag naar NUfoto