AMSTERDAM – FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV zijn niet te spreken over Agnes Jongerius. De voorzitster van de FNV kan maandag een hoop kritiek verwachten tijdens de stemming over het pensioenakkoord in Den Haag.

Dat schrijft de Volkskrant.

De onderhandelingen over de pensioenakkoorden zijn in de laatste fase beland en er worden harde conclusies getrokken over het leiderschap van Agnes Jongerius. De voorzitster heeft in de ogen van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV niet voldaan.

Maandag komen de voorzitters van de 19 FNV-bonden bijeen om te stemmen over het pensioenakkoord. Het 'ja' van FNV Bouw zaterdag leek een einde te maken aan alle discussie en een overeenstemming was binnen handbereik. De kritiek op Jongerius gooit echter roet in het eten. De bonden eisen alsnog een nee tegen het pensioenakkoord.

Ondemocratisch

De twee grootste bonden binnen de FNV kwalificeren Jongerius als een zeer slecht onderhandelaar en noemen de stemming ‘ondemocratisch’.

Abvakabo en Bondgenoten vallen vooral over het feit dat hun stem even zwaar telt als die van de andere bonden die beduidend kleiner zijn. "Maar wij vertegenwoordigen wel 60 procent van de FNV-leden, we sluiten 90 procent van de cao's en onderhandelen met negen van de tien grootste pensioenfondsen", aldus de woordvoerster van Bondgenoten.

De regels van de FNV schrijven echter voor dat elke bond een stem heeft en daarmee hebben de voorstanders een meerderheid in de raad. Of de starre houding van Bondgenoten en Abvakabo invloed gaat hebben is dus afwachten. In de ogen van de twee bonden is een ja tegen het pensioenakkoord ondenkbaar.